14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ИВАЙЛОВГРАД

den na ivaylovgrad 114 февруари е обявен за Ден на Ивайловград с Решение No9 от 12.02.2001 г. на Общински съвет. Това е дата, на която лозарите от Ивайловград и околните села Свирачи, Белополяне, Славеево и Драбишна празнуват по стар стил Деня на лозаря и винаря – Трифон Зарезан.

Все повече и повече, от година на година, земеделските производители тук обръщат очи към лозарството. То се очертава като алтернатива и поради високата си доходност от единица площ, механизация на по-голяма част от технологичния процес на отглеждане, използване на по-малко ръчен труд. Климатичните условия в общината, изцяло задоволяват специфичните изисквания на лозата и осигуряват висока продуктивност, качествено грозде и вино. В направено проучване на потенциала за развитие на селските райони се посочва, че най-трайна е тенденцията за увеличаване на лозовите насаждения в общината, тъй като условията са подходящи за отглеждане, както на винени, така и на десертни сортове грозде.

На този ден се зарязват лозите, за да се събудят за нова по-богата реколта. Чества се деня на лозарството и виното- две богатства, които носят непреходната слава на нашия град. Празникът е повод да се връщаме отново и отново назад в историята, при началото, при традициите, при неизчерпаемия извор на духовна мощ. Той е и повод да погледнем и в днешния, и в утрешния ден на нашия роден град и да кажем: "Ивайловград е и ще бъде."

Фирма “Винивел” ЕООД “Винарска изба Ямантиеви” произвежда вино от ивайловградското грозде. "Винивел'' купи съществуващия винпром в града и направи инвестиции в пълното подновяване на сградите и съоръженията. Затвори цикъла като засади 700 декара нови лозя и закупи линия за бутилиране. Предстои засаждане на още 300 декара.

"Инвестициите гарантират производството на качествено вино. Надяваме се това да внесе и известен ред в хаоса на пазара с нереално високи цени на гроздето", споделя Ямантиева от фирма “Винивел”.

Капацитетът на местният винпром е голям - 2 500 00 литра. До сега не е изпълван нацяло. От фирмата залагат по-скоро на това да произведат толкова, колкото могат да продадат. Новите лозя няма да са пречка “Винивел” да изкупува грозде от местните производители, уверяват собствениците на винарската изба в града.