Скътан в снагата на Родопа, той ви очаква!

Най-хубавото място във всемира,
най-хубавия кът на този свят,
е точно между Арда и Армира
и носи името Ивайловград!
/Ивайло Балабанов/

 

ivaylovgrad kolajВ края на зимата и началото на пролетта, пъстрите цветове на бадема разцъфват под галещата длан на южния вятър, кукери танцуват, а Свети Трифон посреща с червено вино…

Тук, окъпани от светлината на южното слънце цъфтят алените цветове на нара, зреят смокини и фурми, а лозята събират топлината на слънцето и земята – с обещание за благодат и берекет.

По живописните улици на града автентичните къщи и църкви от 19 век си дават среща с новото време.

Ще посрещнем всеки от вас, решил да открие забравената красота на България!

Крепостта “Лютица” – мраморният град, приютил спомена за цар Калоян и неговия поход към стените на Димотика и Адрианопол!

Антична вила “Армира” – с великолепните си мозайки от късната римска епоха, с легендите за император Валент, посрещнал нашествието на готите в околностите на Адрианопол!

“Римският мост” – скътан в зелените дъбрави, прегърнал живописното поречие на река Атеренска, извил каменния си гръбнак над забързаните й води!

Манастирът “Св. Св. Константин и Елена” – сред гроздови масиви, които събират в късна есен топлината на слънцето!

Долно Луково – с “восъчното” дърво, сменящо цвета на кората си според сезона, със семена, донесени от немирния порив на южния вятър, покълнали в близост до уникалната църква “Св. Св. Константин и Елена” – построена само за седмица, с изрисувани стенописи от местни зографи, напомнящи, че суетата на света не е всичко!

Край Меандрите на Бяла река, сред защитените ареали на водното конче и живописна природа, може да отморите и опитате местни ястия!

Тук има какво да видите – тракийски долмени и гробници, старинни обичаи и непокътната природа!

Бъдете наши гости!