В истински празник се превърна осмото издание на Фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия. Традиционният вече фестивал отново събра гости от близо и далече.Приготвени бяха вкусни гозби по стари рецепти. Сръчни майсторки представиха характерни ястия, приканвайки гостите на фестивала да се докоснат до автентичния вкус на току-що изпечен зелник, клин, вкусно ястие в гювеч, дъхави баници, сладки баклави, мекици, сирена и др. В този слънчев септемврийски ден отново потвърждаваме, че българските традиции ни събират и ни дават възможност да се насладим на труда, на обичаите, на онова богатство, което пазим в нашите дни. Жури в състав оценяваше вкусните гозби.
Категория – занаяти, приложна дейност
„Най – добро представяне на традиционен занаят” заслужи Иван Димитров от кв. Лъджа;
„Съвременно изкуство” се присъди на Теодора Ламбова;
Категория изложение – кулинария
„Най – добър десерт по стара рецепта“ заслужи адмирациите на тримата оценяващи – ДСХ – Ивайловград;
„Обредно тестено изделие“ – с. Драбишна;
Ястие по „Автентична рецепта“ – с. Орешино;
„С вкус и мирис от Европа“ – Р. Франция;
„Божествена напитка“ – с. Свирачи;
„Домашно – млечни продукти” с. Студена– Минка Димитрова;
„Атрактивен щанд“ – с. Гугутка;
„Оригинална рецепта в гювеч“ – Малоазийски клуб „Татяна Бошнакова“ гр. Бургас;
Награда на Председателя на Общински съвет Ивайловград получи танцов клуб „Карамфилчето”;
Почетен знак за заслуги получиха селата Плевун, Ламбух, Белополяне и клуб „Тракия” Ивайловград;
Благодарствени грамоти за принос в провеждането на фестивала получиха Людмил Каравасилев и Иван Пехливанов;
Почетна грамота за цялостен принос във фестивала се връчи на Комитета по Европейско побратимяване – град Лонго;
Награда на Кмета получи с. Славеево.
Благодарим на всички участници, които за пореден път се включиха в кулинарната надпревара и доказаха, че Ивайловград има богато наследство и сърцати хора.