Само на седем километра от Ивайловград, високо в планината е скътано едно мистично село – Хухла – едно от старите български селища в Ивайловградския край, преодоляло превратностите на историческото развитие на региона –размирици, войни, асимилаторска политика на османските завоеватели, на Гръцката патриаршия и доказало поразителната етническа устойчивост на българите.
През 2023 г. се навършват 110 години от една от най – скръбните човешки трагедии в новата история на България – изтреблението и прогонването на българите в Източна и Беломорска Тракия.
През месеците септември и октомври на 1913 г., по време на кървавите събития над мирното население, са опожарени и унищожени девет села в община Ивайловград – Камилски дол, Сив кладенец, Покрован, Хухла, Горно Луково, Горноселци, Гугутка, Попско и Драбишна, а населението – 335 мъже, жени, деца и старци, са посечени.
ПРОГРАМА ЗА „МИСТЕРИИТЕ НА ХУХЛА“
22 септември
14:00 ч. – Представяне на стихосбирките „Люлката на живота“ на Петя Цонева и „Млада поезия“ на Димитър Кондузов, с участието на мецосопрано Людмила Павлова
15:00 ч. – Откриване на изложба с последните находки от арехологическите разкопки на крепостите „Лютица“ и „Балък дере“, в читалище „Хохла“.
15:30 ч. – Откриване на изложба „Тракия, люлка свещена“, живопис на художничката с хухленски корени Мара Латева.
Представяне на новата книга на Пламен Димитров „Виното между живота и смъртта“ и представяне на литературно издателство „ПЛАМАР“, в Костадингеоргакиевата къща.
18:00 ч. – Тържествен концерт, посветен на Деня на независимостта, с участието на танцов колектив „Карамфилчето“ и Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, и връчване на отличието „Почетен селянин на Мистериите на Хухла 2023“, на амфитеатъра на връх „Свети Илия“.
23 септември
10:30 ч. – Панихида за упокой на 42-та загинали хухленски мъченици, на лобното място.
14:30 ч. – Откриване на изложба „Тракийска епопея“, организирана от Научен институт към Съюза на тракийските дружества в България, на лобното място на загиналите.
15:00 ч. – Откриване на научна конференция, посветена на 110 години от разорението на тракийските българи, отганизирана от Научен институт към Съюза на тракийските дружества в България, на лобното място на загиналите.
18:00 ч. – Концерт, посветен на 110 годишнината от Разорението на тракийските българи, с участието на Група за автентичен фолклор – с. Свирачи и Тракийски хор „Яни Попов“. В концерта ще се включат и световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове“, и с „Quatro“ квартет.
24 септември – Екскурзии до исторически места и природни забележителности в община Ивайловград и Източни Родопи.
Фестивалът се организира с активната подкрепа на Община Ивайловград, с участието на Съюза на тракийките дружества и на Националния исторически музей, и е под патронажа на Министерството на Културата.
Медийни партньори на фестивала са Българското национално радио и Българската асоциация на регионалните медии.
Заповядайте!