Празникът на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост – се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в едноименното епархийско училище в Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии, установен официално през 1863 г.. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май.

Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането им като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

Под звуците на „Върви народе възродени“ дванадесетокласниците прекрачиха за последен път прага на родното училище, сбогуваха се с любимите учители и поеха с готовност към новите предизвикателства.

С тържествени слова, кметът на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова, и директорът на СУ „Христо Ботев“ г-жа Александра Хорозова, поздравиха учителите и учениците, пожелавайки им здраве, самочувствие и бъдещи професионални успехи!

В своя поздравителен адрес, Кметът на Община Ивайловград, г-жа Диана Овчарова поздравява всички Директори на училища на територията на Община Ивайловград, учители и ученици, просветни и културни дейци!