Празничният ден на Ивайловград започна със Света литургия в храм „Свето Преображение Господне”, където Знеполския епископ Арсений благослови всички жители и гости на Ивайловград, а по-късно отслужи Празничен молебен за здраве и берекет на площад „Тракия”.

На събитието присъстваха Президентът на Република България г-н Румен Радев, г-жа Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково, депутати от 44-то Народно събрание – г-жа Евгения Ангелова, г-н Митко Полихронов, д-р Георги Станков и г-н Никола Динков, Председателят на Общински Съвет – Ивайловград и общинските съветници, делегация от побратимения френски град Лонго, както и кметове на общини от Република Гърция, стотици жители и гости на града.

Официалната част от програмата започна с приветствието на кмета на Община Ивайловград – Диана Овчарова, която по-късно даде думата на г-жа Здравкова и Президентът Румен Радев.

Традицията бе спазена, а официалните гости, заедно с кмета на общината и Трифон Зарезан, избран миналата година – Антон Авджиев участваха в традиционното зарязване на лозята.
Отбелязването на празника продължи с Ритуал по избиране на Нов Трифон, като тази година късметът се падна на Николай Панайотов – секретар на община Ивайловград.

За богатата и пъстра програма допринесоха Група за автентични източно – родопски песни към НЧ „Пробуда 1914” клон с. Славеево с ръководител Анушка Куршумова и Тракийски хор „Яни Попов” с ръководител Мария Янкова.

По-късно Президентът на Република България посети и честванията по повод Трифон Зарезан в с. Свирачи.

Винарска избра „Ямантиеви”, осигуриха виното, което гражданите на Ивайловград имаха удоволствието да опитат по време на празника.

Оркестър „Феникс” от гр. Пловдив, с ръководител Христо Куритаров се прогрижиха за настроението на празнуващите през остатъка от деня!