Има места в България, които на пръв поглед изглеждат съвсем обикновени, но когато погледнем по-дълбоко в историята, се оказва, че мистериите са неизменна част от него.
През изминалите дни Хухла разкри своите мистерии. Поезия, музика, история и родова памет отново бяха в основата на събитията. С невероятен концерт на националния ансамбъл “Филип Кутев”, се откри 25тото издание на културния фестивал „Мистериите на Хухла“. В програмата се включиха още и Танцов колектив „КарамфилчеТо“.
Събитията продължиха със заупокойна молитва в памет на избитите през 1913 година хухленци. Бе открита и изложба „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт на Съюза на тракийските дружества, а в читалище „Хохла“ се състоя научна конференция на тема „Разорението на тракийските българи“, в която учените проф. Илдъров, акад. Стоян Райчевски, доц. Ваня Стоянова, проф. Камен Гаренов, доц. Георги Граматиков и други, представиха своите нови изследвания, и изложиха своите изводи и заключения за трагичните събития в Одринско и Беломорско.
Финала на феситвала положиха световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с “Quatro” квартет. Участие взеха и гласовете на Тракийски хор „Яни Попов“ и Женска група за автентичен фолклор с. Свирачи.
Събитията, в памет на злокобната 1913-та година, се проведоха под патронажа на Министерството на културата.
Фотогалерия: Снимки