На днешната дата преди 109 години е извършен един национално значим и по своята самостоятелност чисто български държавен акт. Акт, който показва единението между всички власти – между Монарх, Правителство и Народ. Основната стратегическа цел е ревизията на несправедливия Берлински договор. Актът на обявяване на Независимостта е естествено продължение на Съединението на България от 1885 година.

Нека в този ден се замислим какво е това независимост! Какво означава тя! Дали може да бъде отделно понятие? – Независимостта е точно онова състояние на духа и волята на човек да може да взема свободно своите решения и те да са такива, че само и единствено да работят в полза и за благото на народа! Да управлява държавността!

Днес повече от всякога тези мисли трябва да минават през нашите глави. Защото, каквото и да прави човек, не може да каже, че е абсолютно независим. Даже и в семействата си ние сме зависими от тези около нас. Ние сме зависими от всичко, това, което се случва около нас, като държави, членувайки в отделни съюзи. Това ни прави длъжни да се съобразяваме с решенията, които вземаме. Запазвайки своята идентичност и бранейки държавността си, само тогава можем да се наречем независими! Нека днес преклоним глави пред онези наши държавници, които с делата си доказаха, че България може да бъде единна, обединена и силна! Такава, каквато искаше да я имаме Апостола – да бъдем равни с всички европейски народи!

Честит празник!

Да живее България!