Заместник-кметът на Ивайловград Светла Моллова и секретарят Николай Панайотов лично поздравиха поета Ивайло Балабанов по случай неговата 75-годишнина. Те му връчиха поздравителен адрес от кмета Диана Овчарова и букет с цветя.

„Истинските поети са катедрали. Те не са по пет за грош. Поетите ни истински са символи, но не едва ли. Те никога не тънат в разкош. Не са галоши, но знаят истината и за тях. Поетите ни вкарват в пътя, защото иначе и пътят ще е лош. То, много може тук да се говори, спори. Но важно е едничкото това: Поете, Балабанов, ти ни грееш и досега със слова. Едни ти пишат телеграми с проза, други се опитват да са теб. А Хухла и Ивайловград ти казват: Респект!
Честит рожден ден на Поета Ивайло Балабанов!“, се казва в поздравителния адрес.

Ивайло Балабанов е роден на 28-и август, 1945 година в село Хухла, Ивайловградско. Член е на Съюза на българските писатели, почетен гражданин на Ивайловград. Автор е на музикално-поетичен спектакъл „Съзвездие – наречено „Любов“, посветен на 25 април 2005 г. – деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. Сред по-значимите му творби са поемите „Сила“ и „Мост“, както и стихотворенията „България“, „Допиване на последната чаша“, „Тежък хляб“, „Ивайловградски въпрос“, „Сутрешна закуска“ и „Принос към европейската история“. Носител е на множество литературни награди.

В последния брой на Държавен вестник от 25-и август бе обнародван указ за награждаването на поета с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен. Документът е подписан от президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов. Високото държавно отличие е за изключително големите заслуги на Ивайло Балабанов в областта на културата и изкуството.