Национален младежки тракийски събор „Илиева нива”, за поредна година събра хора от цялата страна, които сведоха глави пред земята, напоена с кръвта на повече от 200 деца.
За да отдадат нужната почит, на днешния ден за поклонение присъстваха г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България, г-жа Диана Овчарова – Кмет на Община Ивайловград, г-н Красимир Премянов – Председател на Съюза на тракийските дружества в България, г-н Минко Ангелов – Областен управител на област Хасково, градоначалници на съседни общини, представители на местната власт, тракийски дружества от цялата страна и жители на Община Ивайловград.
 
Възпоменателната церемония започна със заупокойна молитва, отслужена от Архиерейски наместник Отец Николай, който напомни на всички присъстващи да имаме вяра и единство.
 
 

„Едва ли някой може да си представи трагедията на това място. Има ли памет човешка, която може да събере тази мъка. Непосилно е да си представиш да изгубиш собственото си дете. Тази трагедия, никога не трябва да бъде забравена. Затова сме тук, за да направим дълбок поклон пред Майка Тракия, пред тази земя на „Илиева нива”, попила кръвта на невинния детски живот.“

Диана Овчарова

Кмет на Община Ивайловград, каза в своето слово.

 
Програмата, по повод Национален младежки тракийски събор „Илиева нива” – Ден на тракийското дете, продължи в двора на Общински исторически музей с празнична програма под надслов „Вечер на тракийското дете”, с участието на невероятните деца от Клуб „Приятели на книгите и песните” при НЧ „Пробуда 1914“ клон Свирачи, с ръководител Силвия Араджиева, които изпълниха някои от най-емблематичните стихове и песни за родината.
 
Организаторите на събитието, посветено на най-ценното в живота – нашите деца, проведоха викторина с въпроси от историята на града ни, както и от събитията от далечната кървава 1913-та година. За никой не бе изненада, че децата на Ивайловград, дарени с ум и талант, не изпитаха никакви затруднения с отговорите на въпросите.
 
… И НЕКА ПОМНИМ!
Да почитаме децата – нашето бъдеще, нашите наследници. Но да почитаме и тези, които не изживяха своето детство, не изиграха своите игри и не изпяха песните си. Тези, които се превърнаха в бял мрамор! Амин!