От пет дни археологът Филип Петрунов започна тазгодишните разкопки на средновековната крепост Лютица край Ивайловград.

В масивната сграда до портала, разполагащ се на площ 190 кв. м, вече са открити два кръста и парчета от стъклени гривни.
„Намирането на тези кръстове е поредното доказателство, че Лютица е бил голям епископски център“, коментира Петрунов. Единият е цял и с фина изработка, но другият е с липсваща долна част.

„Новото, което ще разработим, е визуален 3D модел. Той ще е изцяло съобразен с 5-те новооткрити стъпала на крепостната стена до портала. Посетителите ще могат да погледнат през очите на средновековните бранители на тази твърдина“, разказа археологът.
Разкопките ще продължат един месец със средства, осигурени от Министерството на културата и любезното съдействие на община Ивайловград.

Туристите могат да стигнат до крепостта, следвайки поставените указателни табели. Тръгва се от кв.“Лъджа“ в Ивайловград по новия асфалтов път в посока римския мост. Точно преди спускането за моста е отбивката, водеща към средновековната крепост Лютица. От там има равен черен път до някогашното населено място Рогозово. След два километра пеша или с джип се стига до средновековната крепост, където малко по-нагоре се намира 10-метрова стена с кула, откриваща невероятна гледка към низините на Тракия.