С празнична литургия, водена от Знеполския епископ Арсений, отслужена в храм „Свето Преображение Господне”, започна отбелязването на празника на град Ивайловград. В съослужение със свещеници от Пловдивската митрополия и местни духовни водачи, Негово преосвещенство Арсений благослови всички жители и гости на Ивайловград. Стотици миряни измолиха милост и здраве от чудотворната икона на Светиня Богородица Всецарица, а епископ Арсений благодари на миряните за вярата и силата, с която се грижат за своя град. Отслужен бе и Празничен молебен за здраве и берекет.
Дори и дъждът не успя да провали подготвената празнична програма и традицията за провеждането на Литийното шествие, от храм „Преображение Господне”, до площад „Тракия”.
Официалната част от програмата започна с приветствието на кмета на Община Ивайловград – Диана Овчарова. По случай празника на града, поздравителни адреси изпратиха: Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева; Президентът на Република България, Румен Радев; министър-председателят на Република България, Бойко Борисов, евродепутът Ева Мейдел; депутатите от 44-то Народно събрание – Делян Добрев, Евгения Ангелова, Георги Станков, Виолета Желева, Никола Динков; Национално Сдружение на общините на РБ; Синдикат на българските учители; Кметовете на гр. Симеоновград, Тополовград, Хасково, Велико Търново.
Специален гост на събитието бе заместник- областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която заедно с г-жа Овчарова участва в награждаването на победителите от проведения конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2017”.
В категория „Червено вино” – победител е Николай Митков Петров, Колю Велчев Димитров на второ място, и на трето е Желязко Недялков Пулев.
В категория „Бяло вино” – първо място: Антон Ангелов Авджиев, второ място: Станислав Димитров Митрев, трето: Желязко Недялков Пулев. В категория „Розе” – първи е Цветан Димитров Митрев и втори – Антон Ангелов Авджиев.
На този ден, по традиция изпращаме зимата и посрещаме пролетта, обръщаме се към Трифон Зарезан с молба за плодородие и берекет така, както са го правели предците ни! Кметът на Община Ивайловград спази традицията за подрязването на лозите като в нея участваха епископ Арсений, зам.-областния управител на Хасково г-жа Стефка Здравкова и избраният миналата година Трифон Зарезан. Докато подрязваше лозата, Трифонът наричаше за здраве, берекет и още по-хубаво и пенливо вино!
Още една традиция беше спазена – Ритуалът по избор на Нов Трифон. Мъжете от Тракийската група разчупиха питата, а късметът да бъде Трифон Зарезан следващата година се падна на Валентин Димитров!
В богатата от към изпълнения и танци програма се включиха и ТК „Карамфилчетата” , учениците от училище „Христо Ботев” и специално дошлите за празника на града гости от Орестиада. Удоволствието да поддържат празничния дух на ивайловградчани през остатъка от деня, се падна на оркестър „Хебър” !
Благодарим на всички, включили се в програмата, на всички граждани на Ивайловград, и на всички гости, за това че уважиха празника с присъствието си и за прекрасното настроение, с което допринесоха за неговото успешно провеждане!