СУ „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с. Железино се присъединиха към инициативата „Розите на България“, посветена на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий.
Инициативата „Розите на България“ е първото по рода си честване, организирано от Министерството на образованието и науката в партньорство с Министерство на външните работи, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.
Днес възпитаниците на училищата, заедно с учителите извиха кръшно хоро на фона на избраната за инициативата музика „Празнична сюита“.
По случай празника десетки хиляди българи на пет континента се обединиха от родните традиции и култура, за да извият българско хоро.
Българската фолклорна музика може да обединява и да ни прави сплотена общност, където и да се намираме и тази музика може да предизвика родолюбиви чувства у всеки от нас и да привлече вниманието с ритъм, текст и изпълнение. На 11 май, ние, българите, показахме своя патриотичен дух и единство по целия свят, предизвикахме все повече хора да мислят, да преживяват и да обичат България!