За седма поредна година СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград организира пролетен фолклорен празник. Площадът на Ивайловград се превърна в танцова арена. Повече от час учениците от местното училище танцуваха под ритъма на българската народна музика. Публиката се наслаждаваше на играта на 6 отбора, които представиха хора от 5 фолклорни области: Тракийска, Северняшка, Шопска, Добруджанска и Пиринска. Любовта към българския фолклор е дълбоко залегнала в сърцата на учениците – това показваха усмивките им по време на танц.
Участниците в събитието доказаха любовта си към българския фолклор, който е извор на жива вода и в който са скрити здравите корени на нацията.

Изпълнението на песни и танци от различни фолклорни области в България показа, че фолклорът е силата, която обединява един народ, че той съхранява историята му, неговите вярвания, обреди и обичаи, въжделения и борби, представата му за красивото и доброто, неговата душевност. Учениците доказаха уникалността и самобитността на българския фолклор.
Допълнително празнично настроение създадоха младите артисти, малките рецитатори от първи и четвърти клас.
Поздравления към участниците отправиха: г-жа Александра Хорозова – директор на училището и г-н Красен Кръстев – зам.- кмет на община Ивайловград. Всички участници получиха подаръци.
Пролетното фолклорно събитие бе истински празник за ивайловградчани, защото то представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин показа как може да се съхранява живото духовно наследство на българите. Участието на учениците в майските празници на града бе огромен шанс те да покажат, че българските традиции са живи и че те са част от живота им.