Културният деец, актьор, режисьор, отдал живота си за развитието на театралното изкуство в Ивайловград, Румен Новаков навърши 85 години от рождението си.
Почетният гражданин на Община Ивайловград посрещна своите гости в Дома за стари хора. Гостите на чичо Румен го изненадаха и разчувстваха с нежни слова и спомени „из старите ленти”.
Просълзени от хубавите спомени и развълнувани от празника днес, неговите приятели разказаха за това как са се запознали с Румен Новаков, как той им е помогнал и подал ръка, как е открил техния талант.
Житейският път на Румен Новаков е свързан с културното развитие на Ивайловград и общината.Театърът винаги присъства в сърцето му.
„Той не работеше в читалището, той живееш в него” споделят негови приятели. Мнозина помнят постановките, които се осъществяват благодарение на всеотдайния му труд и професионализъм. За цялостния му принос в областта на културата е удостоен със званието „Заслужил деятел на културата“. Носител е на значката „Отличие за читалищна дейност“, медал 1300 години България, ордените „Кирил и Методий“ I, II и III степен, почетен член на читалището, а през 2011 г. е титулуван и като почетен гражданин на Ивайловград.
Доайенът на културата в Ивайловград получи поздравления и подаръци, които му донесоха много усмивки и положителни емоции. Кметът на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова бе гост на рождения ден на културния деец и го поздрави лично връчвайки му подарък и поздравителен адрес.
„В един такъв ден, с цялата си душа и сърце – не като кмет, а като обикновен човек – искам да кажа, че ценя изключително много всичко, което си направил и продължаваш да правиш – за нас и за културния живот на общината. Този почерк, който ти остави е почеркът, който ние следваме в момента” каза г-жа Овчарова в своето обръщение към г-н Новаков.