На официална церемония на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на поета Ивайло Балабанов.

Високото държавно отличие той получава за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Отличието взе синът му – Атанас Балабанов, защото творецът е трудно подвижен и не може да присъства. Откакто загуби съпругата си Ваня, Ивайло Балабанов живее в родното си село Хухла, а за него се грижат сестра му Златка и синът му.

Поетът Ивайло Балабанов е роден на 28 август 1945 г. в село Хухла, община Ивайловград. Завършва гимназия в Ивайловград. Работи по изграждането на металургичния комбинат “Кремиковци” и язовир “Ивайловград”.

Член на Съюза на българските писатели. Почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали и Свиленград.

Автор е на музикално-поетичен спектакъл “Съзвездие – наречено “Любов”, посветен на 25 април 2005 г. – деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. Сред по-значимите му творби са поемите “Сила” и “Мост”, както и стихотворенията “България”, “Допиване на последната чаша”, “Тежък хляб”, “Ивайловградски въпрос”, “Сутрешна закуска” и “Принос към европейската история”.

Творецът е Лауреат на „Южна пролет“ – 1980 г., Награда на Съюза на българските писатели – 1987 г., Национална награда “Изворът на Белоногата” – 2001 г., Награда за книга на годината – 2004 г. за “Песни за старо вино”,Литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев“ – 2005 г., Национална награда за патриотична поезия “Георги Джагаров” – 2006 г., Лауреат на Националната награда “Пеньо Пенев” за 2008 г.​