Уважаеми съграждани, скъпи приятели!

Днес България празнува 112 години от обявяването на Независимостта си – един исторически акт, който издига международния авторитет на нашата Родина. На 22 септември 1908 г. страната ни отхвърля васалната зависимост от Османската империя и става суверенна и равнопоставена на останалите европейски държави – вторият голям успех на млада България след Съединението от 1885-а. Независимостта е провъзгласена в търновската църква „Св. 40 мъченици“ от княз Фердинанд.

Днес ние си припомняме за тези съдбовни исторически събития и се прекланяме пред онези, които защитиха с всички сили и средства интересите на България, нейната независимост, правото на всички да живеят в по-справедливо общество.

Отдаваме почит на хилядите българи, дали живота си в освободителната борба и отвоювали независимостта на страната ни. Без техните мечти, труд и саможертва едва ли щяхме да живеем сега в съвременна държава.

Затова 22 септември ни изпълва с увереност и гордост, но също така и ни задължава да продължим европейския път на развитие. Така сме верни на пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. Но днес не е достатъчно просто да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото независимостта е само първата стъпка в отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава.

Желая на всички оптимизъм, отговорност и вяра, че заедно можем да успеем! И да помним думите от историческия манифест:

Да живее свободна и независима България!

По случай празника, гостите и жителите на града могат да посетят, без вход, ОБЩИНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ИВАЙЛОВГРАД.