Заради интензивните дъждове и гръмотевични бури е обявен оранжев код за опасност в 11 области в страната, включително и област Хасково, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Според прогнозата облачността ще е предимно значителна и на много места отново ще има валежи.

Съветваме Ви да бъдете внимателни.

ЧАСТ ОТ СЪВЕТИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КАК ДА РЕАГИРАМЕ ПРИ БУРЯ И ПОРОИ:

При пътуване с автомобил е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да се спираме на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

Как да действаме при гръмотевични бури:
Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете.

Повече информация, моля отворете последваната бърза връзка:

https://ivaylovgrad.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%80%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B8/