Ден преди кампанията „Пролетно почистване 2021 г.”, стартира и нова информационно-образователна инициатива в подкрепа на разделното събиране на отпадъци, като за целта Община Ивайловград постави три къщички за събиране на пластмасови бутилки, които са локализирани на следните обекти:
 
– Детски игрови център на открито „Детство мое”
-Общински исторически музей
-Автобусна спирка на ул. Кап. Петко Войвода
 
Целта е да се намали обемът на депонираните отпадъци и да се повиши количеството на разделно събирани и рециклирани пластмаси с всички положителни резултати от този процес – по-чист, по-зелен и по-красив Ивайловград.
 
Партньор в кампанията за разделно събиране е „Тинтява Експлорейшън”, които безвъзмездно осигуриха къщичките за пластмасови бутилки, създадени по техен индивидуален проект, и още две метални сърца за капачки.
 
ЗАЩО И КАК ДА СЪБИРАМЕ РАЗДЕЛНО?
 
Да събираме разделно, означава да сме отговорни към околната среда, здравето и бъдещето си… Разделно събиране е събирането, при което поток от отпадъци се разделя по вид и естество на отпадъците с оглед улесняване на специфично третиране.
 
✅КАКВО МОЖЕМ И КАКВО НЕ ДА ИЗХВЪРЛЯМЕ В КЪЩИЧКИТЕ?
 
Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте са:
-ПЛАСТМАСОВИ бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и други козметични продукти. Преди да изхвърлите пластмасовите опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте бутилките с цел намаляване на обема.
 
⛔НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:
– Силно замърсени опаковки; туби от авто¬масла; опаковки, съдържали опасни химически вещества; платки от електронни устройства; саксии за цветя; играчки и електроуреди.
 
💬 ИНТЕРЕСЕН ФАКТ!
 
Експертните изчисления сочат, че 1 тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за 2 години, а всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета. Отделно 1 кг. рециклирана хартия икономисва харченето на 32 л. питейна вода, а всеки рециклиран тон хартия спестява 1440 л. нефт и 4000 kW енергия.