Кметът на Община Ивайловград г-жа Овчарова сподели две предстоящи прекрасни новини за Община Ивайловград:

„Преди няколко часа се прибрах от София, с две прекрасни новини за Ивайловград!

Първата е свързана с последния етап на проекта, по който работим вече цяла една година…след седемте изградени водопроводи в Ивайловград, след предстоящото в близките дни завършване на водопровода в квартал „Лъджа” – днес подписах споразумение с Министъра на регионалното развитие за безвъзмездно финансиране и на последния проектиран водопровод за улица „Армира”, в село Свирачи!
Всеки, който е минал през там е видял, че положението с водопровода е отчайващо. В началото на Новата година, след приключването на водопровода в квартал „Лъджа” и изграждането на 30 сградни водопроводи отклонения към всички къщи – идва ред на Свирачи, за където вече имаме изиграна процедура и избрана фирма изпълнител, с подписан договор.

Другата добра новина е…
Днес, Министерски съвет отпусна и останалите необходими на община Ивайловград средства в размер на 1 075 821 лв. за реконструкция и рехабилитация на улиците „Възрожденска“, „Асен Златаров“, „Орфей“, „Иван Вазов“. За останалите три улици, на които също сме сменили водопроводите, средствата ще бъдат осигурени от Програмата за развитие на селските райони, по договор, който предстои да подпишем.
С благодарност към Министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов за поредния отпуснат на общината ни транш. С тези средства, за всяка една от посочените улици, по които са сменени вече водопроводите се предвижда полагане на асфалтова настилка…
Още преди две години, когато започнахме с мащабната ни програма за подмяна на напълно амортизираната подземната инфраструктура, Ви информирахме, че стриктно ще спазваме технологичните процеси, изчаквайки необходимия естествен период на слягане, защото механичния, по всички критерии е недостатъчен. Ще отворя скоба – всички граждани, които са минали през улица „Иван Вазов” са видели изкопа, който е с дълбочина 3 метра и половина, с изградените повече от 30 броя сградни водопроводни и канализационни отклонения, с 11 дъждоприемника и 7 ревизонни шахти – затова няма да избързвам, въпреки че парите ги имаме вече, защото при тази дълбочина каквито и трамбовки да направим – ще потъва. Ще изчакаме до пролетта. Съжалявам, че ще се забавим, но това ще гарантира качеството на улиците, а до тогава работниците от общинското предприятие „Спектър” ще изградят тротоарите. Държа да отбележа, че подменяйки водопроводите, се поставят и спирателни кранове, което ще позволява да се спира водата само в определени зони, а не в цели квартали … и не на последно място – до сега не е имало аварии по подменените вече водопроводи. Гарантирам, че и в следващите двадесет години няма да има такива. Започнахме с основните хранителни водопроводи и ще продължим.
Вярно е, че всичко това е свързано с неудобство, но вярвам и в това, че всеки един от нас осъзнава значението и същността на случващото се.

Игнажден е!
Да отворим домовете си, в очакване на още и много добри дни за Ивайловград!“ – коментира г-жа Овчарова.