Община Ивайловград и СУ „Христо Ботев“ посрещнаха делегация от 16 ученици от гимназия в град Тирана, Република Албания. Представителната група бе водена от Arxhilda Rringaj – втори секретар в посолството на Република Албания в България, преподавателят от университета в Тирана Mirela Thanasi, директор на гимназия в Тирана и учители.
Mirela Thanasi е член на комитет за издирване на албанска диаспора на Балканите. Причина за визитата на делегацията е фактът, че в община Ивайловград се намира единственото албанско село в България – с. Мандрица. Наследници на заселилите се в миналото по нашите земи албанци все още живеят и работят в Ивайловград.
Учениците от СУ „Христо Ботев“ представиха два народни танца на своите връстници от Тирана. Гостите от своя страна също изпълниха свой национален танц.
Учениците от Ивайловград създадоха нови контакти, развеждайки албанските младежи из класните стаи, кабинетите и спортната база на СУ „Христо Ботев“.
Ръководството на училището в лицето на директора Александра Хорозова и учителите по английски език Тодорка Иванова и Иванка Христова-Петрова и колегите им от Албания си обещаха да работят съвместно в бъдещи проекти.
Кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова осигури подаръци на всички гости. Подаръците връчи секретарят на Община Ивайловград – Николай Панайотов.