С поднасяне на венци и цветя, в памет на загиналите за каузата на обединението, започнаха мероприятията по повод 6-и септември – Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
В поклонението се включиха Общинска администрация – Ивайловград, Общински съвет – Ивайловград, ТП „Държавно горско стопанство“, Общински исторически музей, Туристически информационен център, Дирекция „Социално подпомагане“, Дирекция „Бюро по труда“, НЧ „Пробуда 1914“ и жители на община Ивайловград.
Програмата продължи с театралната постановка „Какви хора има по света“, представена от ТТ „Орфей 1“ и ДТТ „Мечтатели“ с режисьор Иванка Шекерова, които за пореден път изправиха ивайловградската публика на крака. На сцената на НЧ „Пробуда 1914“, кметът на община Ивайловград – г-жа Диана Овчарова поздрави всички присъстващи по повод празника.
„Щастлива съм, че на тази важна историческа дата, имам възможността да Ви поздравя по случай празника на съединението, като използвам прекрасния повод – представлението „Какви хора има по света“, представено от талантливите актьори на Ивайловград, които тази вечер нагледно ще ни покажат как с общи усилия, обединени и сплотени, заради нас – техните зрители – те успяват да сътворят своето „СЪЕДИНЕНИЕ“. – каза още г-жа Диана Овчарова.
Празничния ден приключи с тържествена заря, която в знак на признателност към предците ни, борили се за страната ни, озари небосклона.