Да започнем последния работен ден на 2019 г., с усмивка, с добро настроение и с вяра, че хубавите неща идват при теб не само когато много ги желаеш, но и когато работиш за тях…

Първата добра новина!
Един нереализиран проект, който събираше прах, залежавайки по рафтовете на Общината от 2006 г. и който съумяхме да актуализираме, преработим, и входирахме отново, намери своето решение. С Постановление, Правителството ни осигури финансиране за подмяна на напорния водопровод на Ивайловград, на стойност 1 милион и 250 хил. лв. За всички ивайловградчани искам да поясня, че става въпрос не за поредния водопровод, а за напорния, който е с обща дължина 2.5 км. и който довежда водата, от помпена станция Славеево, до изравнителя, от където тръгва по водопреносната мрежа на града и достига до всеки дом. Всички знаем, че водонапора е тотално амортизиран, пробит от всякъде като шуртяща лейка. След авария, улиците се изпълват с вода… , а на този омагьосан кръг – цената я плащаме ние, защото загубите се начисляват в сметките ни. Затова насочихме усилията си в тази посока като съумяхме да преработим проекта и да го реанимираме. Актуализирахме данните и отново го входирахме в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Днес, съм удовлетворена, че имаме осигурено финансиране, а през следващата година ще успеем и да го реализираме. Този проект е поредното доказателство, че така както съм обещала, продължаваме с моя екип – последователно и отговорно да работим, изпълнявайки комплекс от мерки, по един от най-големите проблеми за града – непрекъснатите аварии и загубата на вода. Част от това комплексно решение са осигурените, през изминалата година, средства от държавния бюджет за укрепване дигите край Славеево, Одринци и Меден бук, по които вече се работи. При всяко пускане или спиране на язовира, нивото на Помпена станция Славеево остава или под вода, или на сухо, а хората – и в двете ситуации – в риск, без вода – изграждащата се дига, край Славеево е част от решението по този комплексен проблем.

Втората добра новина!
През изминалата седмица подписах с Министъра на регионалното развитие Споразумение за финансиране подмяна на първия, от шестте водопровода, заложени в програмата ми за управление, в новия мандат – този, по ул. „Любен Каравелов“ /от разклонението на ул. „България“, в посока към Детската градина, до връзката ⁸с ул. “Капитан Петко войвода“, новоизградения паркинг, срещу автогарата/. Спомням си многобройните сигнали на хората за липсата на налягане и невъзожността да ползват пералня
, и бойлер…Искам да ги уверя, че веднага, след като времето позволи ще започнем с подмяната на водопровода. Отварям скоба, за да поясня, че очаквам до края на месец март 2020 г. да бъде подменен водопровода и по ул. „Армира“, в участъка от хотел „Луксор“, до параклиса, за да може веднага след това да се пристъпи и към цялостно рехабилитиране на ул. „Армира“, което включва подмяна на пътна настилка, тротоари и бордюри, средствата за която са осигурени от ПРСР, а общинско предприятие „Спектър“ ще продължи с направата на тротоари, по ул. „Климент Охридски“, /зад училището/, за да я свържем с ул. „Орфей“, /зад читалището/, като припомням, че преди това водопроводите и по двете улици са изцяло изградени. Веднага след това продължаваме с направата на тротоари и рехабилитация на ул. „Хр. Ботев“, /от входа на детската градина, през ОББ, градската градина, до връзката с Винпром/. По нея също е сменен водопровода, а средствата за възстановяването на пътната настилка – осигурени от Програмата за развитие на селските район. Още преди няколко години, когато започнахме с мащабната програма за подмяна на напълно амортизираната подземната инфраструктура, Ви информирахме, че стриктно ще спазваме технологичните процеси, изчаквайки необходимия естествен период на слягане, защото механичния, по всички критерии е недостатъчен. Съжалявам, че ще се забавим, но това гарантира качество на улиците, а до тогава работниците от общинското предприятие „Спектър” ще изградят тротоарите. Държа да отбележа, че подменяйки водопроводите, се поставят и спирателни кранове, което ще позволява да се спира водата само в определени зони, а не в цели квартали … и не на последно място – до сега не е имало аварии по подменените вече водопроводи. Гарантирам, че и в следващите години няма да има такива. Започнахме с основните хранителни водопроводи и както виждате продължаваме. ВиК отчитат: по-малко аварии, 20% намаление на загубите на вода…. Това е важното! То има значение! Всичките бръщолевения на писачи и драскачи – оставям без коментар… Уверена съм, че всеки един осъзнава значението и важността на случващото се. Никой не е застрахован от проблема Перник. Не случайно в моя мандат, преди четири години хвърлихме много усилия, за да обезпечим нещо, за което общината не отговаря, /защото ВиК не е общинско/, но пък с ясното съзнание, че това е нашата отговорност към жителите на общината. Да, вярно е Ивайловград е малък град, не е с мащабите на Перник, но ако тогава не бяхме предприели адекватни мерки – днес, може би ние щяхме да бъдем на мястото на Перник, без вода. С благодарност към Министър-председателя на Р. България, г-н Бойко Борисов, за проявеното разбиране и поредния отпуснат на общината транш, с който ще съумеем да рехабилитираме напорния водопровод!

Третата добра новина!
И тя е от последната сесия на Общинския съвет – без увеличение на такса смет! Това е поредното спазено обещание. И докато други общини многократно увеличиха такса смет – от 2011 г., когато бях избрана за кмет и до днес – тя не е променяна в общината ни. Благодаря на всички общински съветници, които ме подкрепиха. С общинското предприятие „Спектър” ще съумеем и тази година да поддържаме един чист и приветлив Ивайловград, без да вдигаме таксите! Вярвам, че в тази кауза сме заедно с Вас! Да бъдем добри! Бог да благослови домовете ни, в очакване на още и много хубави дни за Ивайловград!

Тази вечер, когато стрелките на часовника се срещат ще бъда на площада, за да посрещна с Вас идващата 2020 г.
Да си пожелаем да е мирна, здрава и щастлива за всички Нас!