„На 3 март преди 142 години възкръсва България. Много събития предхождат Възскресението, но едно ги свързва – паметта.
В нашия летопис има страници, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост. В нашата славна история има много примери на духовно величие и патриотична саможертва. Споменът за тези велики моменти ни дава самочувствие и осмисля през вековете нашата национална идентичност.

В историята на България днешната дата – 3 март – е синоним на думата Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и с меч са творили историята, и със златни букви са изписвали „Свобода или смърт!“. И свободата е идвала със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци…

Днес ние не само почитаме жертвите. Днес си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите. За намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България. Пътища, които да ни изведат до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани.
Нека в днешния ден, засвидетелстваме своята безгранична синовна почит и уважение в името на силна и щастлива България, пожелавайки си мир и ясно бъдеще!

Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни и велики герои, осеяли с кости родната земя, за да можем днес да се наречем СВОБОДНИ!“

– Диана Овчарова,
кмет на община Ивайловград