С реализация на нов проект за близо 8 млн. лв. община Ивайловград възнамерява да увеличи в пъти посещаемоста на уникалната антична вила „Армира“, която се намира само на 4 км от пограничното градче.

В момента се изработва техническото задание, което трябва да надгради свършеното по предходния проект „Великолепието на Армира „ /2005-2008/, привлякъл само за първото полугодие над 12 000 българи и чужденци, коментират директорът на общинския музей Величка Чорбаджиева.

Новата инициатива предвижда недовършената от десетилетия язовирна кула да бъде оборудвана с асансьор, а на върха й да се разположи наблюдателна площадка с помещение за 3D-прожекции. Планира се изграждането на нов, подземен информационен център с помещения за галерия и ресторант, до който ще се стига чрез топла връзка със сегашния. Ще бъде построена нова защитна сграда над уникалните мозайки, под „покрив“ ще бъдат поставени останките от някогашните бани, а в съседство ще се направят пет павилиона, където туристите ще могат да наблюдават работата на местни занаятчии. Проектът предвижда ремонт и разширение на пътя, водещ до археологическия обект.

Родеещата се с останките на античния италиански град Помпей вила „Армира“ през м.г. е била посетена от над 16 000 туристи. Основният поток е през пролетно-летните месеци, намеренията са обектът да стане посещаем през цялата година, като туристите ще могат да се докоснат и до съседните обекти като средновековната крепост Лютица, където разкопките под ръководството на проф. Бони Петрунова продължават, до римския мост и гробищната могила край село Свирачи.

Вила „Армира“ е открита при строителни работи за микроязовир през 1964 г.,археологическите проучвания са проведени под ръководството на ст.н.с. д-р Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт, с музей при БАН. Името идва от реката, край която се е намирало имението на древната тракийска фамилия, която полага основите й в самото на І в от н.е.

На практика това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит по българските земи. Предполага се, че първият й владетел или владетел или наследник на тракийски цар, който заради особените си заслужи към Римската империя е получил специални права на патриций. Комплексът е съществувал около 3,3,5 века, изграждането му точно на това място напълно отговаря на изискванията, описани в древните римски автори Варон и Колумела, които казват, че една вила трябва да бъде построена до голям път, но не на самия път; в красива местност; близо до вода; на южен склон и най-важното до добри съседи. Вилата е била разположена върху площ от около 3 600 кв м, като в  югоизточния край на сградата е имало тераса за разходки и разговори сред природата. Била е разрушена през 378 г. при едно от готските нашествия под командването на вожда Фритигерн. Казва, че там е починал от раните си след битка край Хадрианопол римският император Флавий Юлий Валент, коментират екскурзоводът Петя Дървингова, като се позовава на десетилетните проучвания.

Новият проект предвижда допълването на мраморната колонада, както и осигуряването на допълнителен достъп до уникалната мозайка, в чийто медалион  е изобразена Медуза Горгона , а в отделните фасети са образите на собственика  и децата му:момче и момиче. Както в богатите римски вили на Помпей и Херкулан и тук е била приложена схемата – разделена на сградата на две – първата част там където външните лица и гости  имат достъп, а втората – за частни лица. Спалните на собствениците от първите две поколения са били разположени в северозападната част на сградата.   Вилата се е отоплявала с тогавашното подово отопления наречено хипокауст, като топлият въздух е идвал откъм шест огнища извън сградата.Изследователите не изключват възможността водата в басейна да е била минерална.

Още първоначалният дворец е бил на два етажа, като на първия е имало 22 помещения – зала за пиршества, приемна на  господаря, спални, баня по римски образец и други,организирани около един голям басейн в средата.  Край него били оформени четири покрити коридора. На един от  коридорите  е имало дървена стълба, за втория етаж, където са  били разположени още спални и работни помещения  за жените.    Долният етаж е изграден изцяло от камък.  Главния вход е бил от  запад и е бил е украсен с поне две колони.

Преди броени дни, на 20 юни в Ивайловград се проведе обществено обсъждане във връзка с кандидатстването на общината пред ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ и УО НА ОПРР 20104 – 2020 с проектно предложение „Устойчиво развитие на археологическия обект – антична вила Армира“, уточни кметът Диана Овчарова.

Лично тя е оптимист, че финансирането ще бъде осигурено, основание за това и дава растящият интерес, включително и от чужбина, като само след две седмици на обекта се очаква група от 50 австрийски туристи.

Междувременно античната вила все по-често привлича младоженци, които решават да сключат брак в уникалната обстановка срещу минималната такса от 50 лв.

Източник: Monitor.bg