Съобщаваме Ви, че днес – 18 ноември, загубихме културния деец, отдал живота си за развитието на театралното изкуство в Ивайловград – Румен Новаков.

Доайенът на сценичното изкуство е роден е на 7 юли 1933 г. в гр. Ивайловград. Житейският му път е свързан с културното развитие на града, а любовта към читалищното дело и изкуство е вдъхновено от неговия баща.

За цялостния му принос в областта на културата, през 1986 година е удостоен със званието „Заслужил деятел на културата”. Носител е на значката „Отличие за читалищна дейност”, плакет на ЦКС, медал 1300 г. България, ордените „Кирил и Методий” I-ва, II-ра и III-та степен, отличник на МНО за принос във военната художествена самодейност, почетен член на НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград и почетен гражданин на Община Ивайловград.

Режисираните от него пиеси и спектакли са над 65, а пресъздадените му образи надминават 40. Обобщението на творческия му път достига до 65-години читалищна дейност. Целият си живот Румен Новаков свързва с читалището и дейността в него.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ.
ВЕЧНА ПАМЕТ!