Вчера на 13 януари, рожден ден отпразнува един герой.
Този герой носи името Матена, която до момента е най – възрастната жена в Южна България!

Празникът бе отбелязан в Дом за стари хора – Ивайловград, а в програмата се включиха талантливите деца от клуб „ Фолклор и традиции“ при НЧ „Пробуда 1914“ Ивайловград с ръководител Марияна Проданова, като изпълниха някои от най – красивите български фолклорни песни, а г-н Румен Новаков за пореден път с дълбоко чувство и от сърце поздрави дълголетната рожденичка със стихотворение.
Своите поздравления изказаха и Кмета на община Ивайловград – Диана Овчарова, както и Директорa на Дирекция „Строителство и инвестиции” – Виолета Недялкова, които пожелаха здраве и щастие на днешната героиня.
Баба Матена е герой. Живяла е в два века, преживяла е битки и войни, познати ни само от книгите, учебниците и филмите. Нейният живот не е бил никак лесен. Видяла е доброто и злото и за щастие тя е запазила само доброто! Към днешна дата тя се чувства добре. Все още помни своите близки и приятели и говори за тях! Всички потребители на Дом за стари хора в Ивайловград я обичат много, помагат и и изпитват възхищение от нейния дар от Бога, а именно дълголетието.

„Вие всички да сте живи и здрави!“ – отвърна баба Матена, когато я попитахме какво си пожелава за рождения ден!

Честит рожден ден на жената – пример в живота. Ние също и желаем това, което тя на нас!
Нека бъде жива и здрава и никога да не се предава!