Двама актьори от Ивайловград спечелиха отличия след фестивал. Ламбрети Колев и Хрисияна Петкова – представители на младежка театрална трупа „Актьорите” при НЧ ”Пробуда 1914” – Ивайловград, заслужиха признанията за най-добра женска и мъжка роля от III Национален фестивал на детско – юношеското театрално творчество „Малкият принц“. Той бе организиран от община Велико Търново и НЧ „Извор“ – 1873, село Самоводене. В музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, където представиха постановката „Кукувицата”, Ламбрети влезе в ролята на много кисел директор, а Хрисияна на весела чистачка. Актьорите на Иванка Шекерова бяха оценени от председател на журито Николай Априлов, а членове: Веселин Калановски и Милен Иванов, които им присъдиха и отличията за най-добра женска и мъжка роля.

Представете се на читателите?
Хрисияна: Хрисияна Петкова на 16 години. Занимавам се непрофесионално с актьорско майсторство.
Ламбрети: Ламбрети Колев на 17 години. И също като Хрисияна се занимавам непрофесионално с това изкуство.

От колко време се занимавате с актьорско майсторство?
Хрисияна: Занимавам се с театър от доста време, а от 3 години играя в театрална трупа.
Ламбрети: Занимавам се с театър още от много малък. Участвал съм в доста постановки. Участвам в две театрални трупи към НЧ” Пробуда – 1914”.

Как започна всичко?
Хрисияна: Когато бях много малка изнасяхме представления, които мислихме сами. Бяхме много щастливи, когато събирахме публика и хората ни се радваха и поднасяха бурните си аплодисменти.
Ламбрети: Още в предучилищна си измисляхме сами текстовете и правихме представления пред бабите на улицата и нашите родители. Много съм щастлив, че имах такова детство.

Кое ви запали?
Хрисияна: Запали ме това да виждам хората с усмивки на лицата, смеещи се от сърце и оценяващи това, което правя. За мен няма по-голяма награда от това да знам, че съм направила някой щастлив.
Ламбрети: Любовта към хората, чувството, когато излезеш на сцената и ти ръкопляскат. Тогава всъщност осъзнаваш, че правиш нещо, което ги прави щастливи, а какво по-хубаво от това да направиш някого щастлив? И не само! Чувството, когато си на сцената и губиш представа за време и място, чувството, което те откъсва от материята, чувството Дуенде.

Коя бе първата постановка, в която участвахте?
Хрисияна: Първата постановка, в която участвах, е „Нашата Коледа“, която направихме с младежка театрална трупа „Актьорите“.
Ламбрети: “Нашата Коледа” с театрална трупа “Актьорите”.

С какво смятате, че заслужихте наградите си от „Малкият принц“ ?
Хрисияна: Много се радвам, че ни оцениха. Работихме с много желание, положихме много труд, за да се получи пиесата, но нека не забравяме и огромното търпение на нашия режисьор Иванка Шекерова, без която нямаше да я има тази вълшебна приказка.
Ламбрети: Много съм щастлив, че трудът ни се възнагради. Работим от 2 години по тази пиеса, положихме много труд и направихме нещо вълшебно. Това нямаше как да се случи, ако не бяхме толкова близки и толерантни един с друг и разбира се благодарение на най-прекрасния човек, нашият режисьор Иванка Шекерова.

Имате ли награди от други фестивали?
Хрисияна: Не, това е първият фестивал, в който участвам, и съм много щастлива, че спечелих награда!
Ламбрети:Това е вторият фестивал, където играя. В първия взехме награда за “най-добра главна женска роля” в Тополовград с постановката “Госпожа Министершата”, а във втория получихме две награди – Хрисияна Петкова – “най-добра главна женска роля”, а аз – “най-добра главна мъжка роля”.

Как смятате да се развивате за напред?
Хрисияна: В момента нямам планове, но мисля театъра да остане мое хоби.
Ламбрети: За в бъдеще искам да се развивам професионално в тази насока.

Интервю от Милена Митева – sakarnews.info

Актьори заслужиха приз за най-добра мъжка и женска роля