Метеорологична прогноза от НИМХ-МОН за 30.01.2019 г.

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има превалявания от дъжд, в планинските райони над 1000 метра – от сняг. Отново повече като количество ще са валежите в западните райони и Рило-Родопската област. В Северозападна България, поради ниските температури в приземния слой, са възможни поледици. В Източна България ще духа умерен вятър от югоизток и там ще е най-топло. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в Източна България до 12°-14°. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°, в Източна България до 7°-8°.

Над планините ще е облачно, на много места с валежи от сняг, под 1000 метра – от дъжд. По-значителни ще са валежите в Рило-Родопската област. Ще духа силен южен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

За следващите 3 дни

В четвъртък превалявания ще има на повече места в Южна България, от дъжд, в планините – от сняг. През нощта срещу петък валежите ще спрат, от запад облачността ще се разкъсва и намалява. В петък над Западна България ще преобладава слънчево време, над източните райони през по-голямата част от деня облачността ще е значителна. Вятърът временно ще е северозападен, но през нощта срещу събота отново ще придобие южна компонента. В събота още от сутринта облачността ще се увеличава, ще е предимно висока и средна. Югозападният вятър ще се усили, особено в източната половина от страната и дневните температури ще се повишат, в отделни райони в Източна България ще надхвърлят 15°; в северозападните райони остават чувствително по-ниски.

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 30.01.2019 г.:

 

 

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 30.01.2019 г.

Явления: превалявания от дъжд, които в крайните южни райони ще са по-интензивни и придружени с гръмотевици. В западните и югозападните планински райони над 1200-1400 м – сняг, с образуване на 5-10 см нова снежна покривка. Под 1200 метра топене на снежната покривка. В Рило-Родопския масив повишение на нивото на реките и опасност от активизиране на свлачища. Видимостта преди пладне намалена от димка, в котловините, низините, поречията и около водните басейни до мъгла.

Kоличество на валежа: от 5 до 10 л/кв.м; в планините от 15 до 25 л/кв.м. В крайните южни гранични райони до 30 – 50 л/кв.м.

Вятър: локален от 2 до 5 м/с; в източните райони и на места северно от планините от юг-югоизток от 5 до 8 м/с, с временни пориви до 15 – 20 м/с.

Минимални температури: между -1 и 4 градуса, в източните райони до 8 и 10 градуса.

Максимални температури: между 4 и 9 градуса, в източните райони до 12-14 градуса, а в местата със снежна покривка между 0 и 2 градуса.