Прочутият източнородопски лозарски и винарски Ивайловградски район не е склонен да прилага мярката „грозде на зелено”, защото нашите хора си обичат лозята и те винаги са им са им били една от първите грижи, независимо дали се състоят от много декари за голямо производство или за по-малко местно.

Думите на кмета на Ивайловград Диана Овчарова потвърждават тази констатация. „Ще кажа, че хората на територията на общината не са склонни да го приемат, макар че получиха своите писма за „грозен на зелено” и не правят нищо в тази посока – да предават гроздето си по този начин. Те отглеждат с много любов, с много внимание лозовите си масиви, усилията които полагат се в пъти повече, защото се налага много повече обработка тази година”, казва загрижено кмета Овчарова.

Гроздовете едреят и зреят, август месец е и наближава времето за гроздобер. „Хората са готови да извървят целия този отрязък от време, за да достигнат до зрелостта на гроздето и до крайния епизод – момента на производство. Така че – в нашия район продължаваме, както било по стара традиция, да произвеждаме грозде, от което да наливаме прекрасно вино.

Знаете, че ивайловградчани са известни с виното, нашия град е градът с най-много слънчеви дни в България, както сочат последните изследвания на БАН – така че, гроздето е събрало всичката топлина на юга и вярвам, че лозарите ще се справят”, убедена е Диана Овчарова.

Тази мярка се прилага за първи път в България и е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19.

Производителите на винено грозде, които се опасяват, че няма да могат да реализират продукцията си от кампания 2020, могат да се възползват от тази доста странна за традиционните лозари у нас мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Мярката изисква пълното отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от заявената площ да се сведе до нула.

Автор: Нов живот