Отново е Кукеровден. От ранни зори звукът от чановете се носи из въздуха, мало и голямо, жени и мъже, се преобразяват в страшни зверове, за да прогонят злото и болестите от домовете ни, да благословят за здраве, плодородие, щастие, за да споделим радостта от настъпващата пролет.

За поредна година кукерската група с ръководител Иван Димитров и тазгодишния бей Георги Костадинов, спазиха традициите и посетиха всеки дом в квартал Лъджа. Кукери разхлопаха чанове, заораха ритуално площада и изпълниха единственото по рода си ляво кукерско хоро.

На събитието присъстваха г-жа Цвета Караянчева – председател на 44-то Народно събрание на Република България, г-жа Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково, и г-н Никола Чанев – областен управител на област Кърджали.

Г-жа Караянчева бе посрещната от кмета на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова в антична вила „Армира”. По-късно тя посети и Народно читалище „Пробуда 1914”, където бе посрещната от Дамски хор за обработен и изворен фолклор „Лъджа” с ръководител Марияна Проданова.

„За мен е истинско удоволствие, защото за първи път присъствам на такова събитие. Само традицията може да ни държи живи, будни, гледащи напред. Продължавайте с този огън в сърцето да гоните злите сили, да пазите традициите, и да ги предавате на идните поколения.” – сподели Председателят на Народното събрание в своето обръщение към ивайловградчани.

В този празничен ден, кметът на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова съобщи радостната новина, че проекта за изграждането на път, който да свързва кв.Лъджа с манастир „Св.св.Константин и Елена” е започнал.

Г-жа Овчарова и г-жа Караянчева връчиха и специални награди на кукерската група. С плакет „За поддържане на традицията” бяха удостоени Стефан Христов Джимов и Георги Костадинов, който е Бей за 2020 г., а ръководителят на кукерската група Иван Димитров подари на г-жа Караянчева умален модел на кукер за спомен от посещението й в Ивайловград.

Разбра се и името на Новия Бей, който ще благослови домовете на лъджанци следващата година – и това е Калоян Лазов!