До края на октомври ученици от 9 и 10 клас могат да кандидатстват за обменна програма YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study). Програмата дава възможност на гимназистите да прекарат една учебна година в Съединените американски щати като младежки посланици на България. В рамките на 10 -месечния престой те ще участ в американско училище и ще живеят в приемно семейство усвоявайки чрез опита знания за американската култура и начин на живот, същевременно споделяйки българските такива.

Кандидатстването и участието в програмата е напълно безплатно, като на учениците се дава стипендия, която покрива разходите за транспорт, настаняване и обучение, както и медицинска застраховка за периода и сума „джобни пари“. Програмата се финансира от Държавния департамент на САЩ през Бюрото за образование и култура.

Допустими за участие са ученици от 9 и 10 клас, родени между 1 януари 2002 и 15 юли 2004 с добър или по-висок среден успех. Ученици с увреждания могат също да участват, ако са записани в среден курс на образование и са родени между 15 февруари 2001 и 15 юли 2004.

Можете да кандидатствате онлайн на следния адрес: https://ais.americancouncils.org/…/WebObj…/AIR.woa/wa/login…

Срокът за кандидатстване е 31 октомври. Селектираните полуфиналисти ще бъдат поканени на интервю в началото на декември.