АПЕЛИРАМ –
СПАЗВАЙТЕ СТРИКНО НАЛОЖЕНАТА КАРАНТИНА И РАЗПОРЕЖДАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ЩАБ
ВЕЧЕ ИМАМЕ ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО

ГОВОРИМ, ПРЕДИ ВСИЧКО, ЗА МОРАЛ И ГРИЖА…
ТАМ, КЪДЕТО ТОВА ОБАЧЕ ЛИПСВА – ЩЕ БЪДЕ ПРИЛАГАНА ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

всеки ден ще се опитвам да Ви информирам, за важните ни решения и да общувам с Вас от тук. Ще го правя лично. Така ще знам какво Ви тревожи и с какво мога да Ви бъда полезна. Ще Ви бъда благодарна, ако прецизирате значимите и важни въпроси, за да сме си взаимно полезни. И за нас ситуацията е нова, и ние се справяме в движение…
Започваме седмицата с аудио и видеоконферентни връзки, чрез които провеждам оперативки, с ръководния екип и звената на администрацията. Временният оперативен щаб, също е в непрекъснат контакт, чрез конферентна връзка.

Какво се случи, през изминалите почивни дни и какво е новото от днес?

 През изминалите почивните дни, дежурният съвместен екип, от служители на общината и полицията извърши множество проверки, в резултат на които е:
– образувано едно досъдебно производство срещу лице, което въпреки многократните предупреждения за самоизолация, не се е съобразило, с предписанието за поставяне под карантина;
– връчени са предупредителни протоколи от органите на реда, на родители, чиито деца не са спазили заповедта на министъра. Родителите им са информирани, че при повторно нарушение ще се образува наказателно производство. Напомням, че със заповед на министъра на здравеопазването, е забранено посещението на паркове, градини, спортни и детски площадки на открито.

 Новото от днес е, че от тази сутрин до 6 април е:
– в сила пълна забрана за придвижване в Гърция, за лица и автомобили, през ГКПП “Ивайловград” – “Кипринос”, без уважителна причина;
– гражданите, които искат да излязат навън, трябва да представят попълнена и подписана декларация, че имат уважителни причини за това;
– на входа за България се пропускат само български граждани, гръцките граждани се предупреждават, че ако влязат в България и след това искат да се върнат обратно в Гърция ще бъдат подложени на задължителна карантина.
– 7 са новокарантинираните лица от днес; 4 от тях са в Горноселци. Те са поискали да бъдат снабдени с хранителни продукти, на искането сме реагирали веднага. Още веднъж заявявам, че сме в готовност да помогнем на всички самотно живеещи възрастни и болни или карантинирани хора като им осигурим доставка на стоки от първа необходимост и лекарства, до дома им. Телефоните, на които можете да се обаждате: +359 3661 6090; + 359 3661 6528; + 359 3661 8154.
– информирам Ви, че редовната автобусна линия Ивайловград – Стара Загора, няма да се изпълнява, поради решение на Общински кризисен щаб – Стара Загора за затваряне на автогарата в града, предвид обстановката в страната. Автобусните линии, с направления Ивайловград – Хасково, и Ивайловград – Кърджали продължават работата за сега, по график. Моля уведомявайте се своевременно, в случай че решите да се ползвате от тях.

Информирам Ви още, че
– във връзка с писмо от министъра на транспорта ще се редуцират курсовете по общинската транспортна схема. Разписанието ще бъде публикувано на сайта на общината. На всички фирми за обществен транспорт е изпратено предписание за спазване от страна на пътниците на мерките за безопасност – предпазни маски, ръкавици, дезинфектант, отстояние между местата.
– На банковите институции е спуснато предписание, за предприемане на необходимите мерки за обслужваните от тях банкомати.
– Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от вчера, не се позволява консумацията в магазините и заведенията на територията на бензиностанциите.
– Обръщам се с молба към всички – нека спазваме й определените часове за пазаруване в магазините и аптеките, за лица над 60 години, в интервала от 08.30 до 10,30 часа
– Домоуправителите на многофамилни жилищни сгради, могат да заявяват дезинфектанти за третиране на общите части при положение, че са създали необходимата организация за това. Заявки се приемат на тел.: +359 3661 6090; + 359 3661 6528; + 359 3661 8154.
Дезинфектантите ще бъдат доставени от служители на общината на следващия ден, след направената заявка. Общината ще извършва последващ контрол за изпълнение на дейностите!
– Като доброволец можете да се запишете на телефони: +359 3661 6090; + 359 3661 6528; + 359 3661 8154.
– При сигнали и въпроси относно COVID – 19, можете да се обадите и на обявения от община Ивайловград, безплатен телефон: 0800 18 430.

И накраяа ще кажа, че за за пръв път от началото на кризата вчера и аз, като повечето хора, в почивните дни си останах в къщи. Наред с многото грижи успях да намеря време и да позвъня на мои близки и роднини, на приятели за които знам, че са самотни. В настоящия момент е нужно малко – просто да се обадим и да им кажем, че могат да разчитат на нас! Аз го направих! Направете го и Вие! Сигурно познавате самотни хора, болна съседка или възрастните Ви родители. Обадете им се! Освен, че ще Ви се зарадват, ще разберат, че не са сами! Кажете им, че могат да разчитат на Вас, както и че 24 часа в денонощието, в Общината има човек, който ще им помогне.

Хубаво е да знаеш, че не си сам!