За поредна година жителите на Община Ивайловград и тракийци от цяла България сведоха глави, за да почетат паметта на невинните жертви, загинали през злокобната 1913 година и напоили с кръвта си тази земя.

За пръв път честванията по повод Националния тракийски младежки събор „Илиева нива – Ден на тракийското дете” протекоха по различен регламент.

За всички желаещи да посетят етнографските сбирки – читалищата в с.Свирачи и кв.Лъджа бяха отворени през целия ден. В кв. Лъджа посетителите успяха да се запознаят отблизо с историята на Кукуровден, с маските на кукерите, с процеса на изработка, с тяхната символика.

Гости от побратимения на Ивайловград френски град Лонго посетиха уредения експозиционен център за родова памет, разказващ на гостите за завръщането на малоазийските българи, чиито потомци днес живеят в града на средновековната крепост Лютица.

В с. Свирачи посетителите имаха възможност да изтъкат своя кърпа на стан, да плетат кръгове от царевична шума, да се научат как се избива мляко в бурило. Гостите успяха и да дегустират традиционния за този край зелник.

Изключително много забавления имаше и за децата. Денят на тракийското дете започна с впечатляващо магическо шоу и арт-работилничка.

Местни състави и гостуващи тракийски дружества взеха участие на специално издигнатата сцена в градина на Общински исторически музей – Ивайловград. Основните училища от с. Белополци, с. Железино и с. Свирачи, Вокална група към СУ „Христо Ботев” с ръководител г-жа Милена Перчемлиева, Извънкласна форма за фолклор и народни танци към СУ „Христо Ботев” с ръководител г-жа Светлана Стоева, Танцов клуб „Карамфилчето” към НЧ „Пробуда 1914”, Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” гр. Кърджали заедно с тракийските дружества в Крумовград и с.Припек, Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода” гр. Варна забавляваха присъстващите със страхотните си изпълнения на сцената.

Венци и цветя в памет на загиналите се поднесоха пред паметните плочи на Капитан Петко Войвода, вр. Черни рид, паметника на Капитан Петко Войвода в с. Плевун.

Със заупокойна молитва, отслужена пред Мемориалния комплекс „Илиева нива“ край село Глумово започна и официалната част от поклонението на стотици тракийци, дошли от цялата страна за поредна година да сведат глави пред невинно избитите жертви. Силните и разтърсващи стихове на Ивайло Балабанов прозвучаха пред Мемориалния комплекс:

„Аз си имам нива – черна нива
Илиева и спомен недоклан…
Тук турски нож със сила нечестива
Направи от децата ми курбан. „

За да се поклонят пред земята, попила яркочервената детска и майчина кръв, пред земята, свидетелка на майчиното страдание присъстваха кметът на община Ивайловград г-жа Диана Овчарова, Председателят на съюзът на тракийските дружества в България г-н Красимир Премянов, Председателят на Националния младежки тракийски съюз г-н Тодор Ангелов, Областният управител на област Хасково г-н Станислав Дечев, Областния управител на област Кърджали г-н Никола Чанев, депутати от 44-то Народно Събрание от Хасковски многомандатен район –Георги Станков и Виолета Желева, представители от побратимения на Ивайловград френски град Лонго, ръководители на държавни и местни институции, представители на Тракийски дружества от цялата страна.
Преклонението завърши с тържествена проверка-заря под звуците на „Шуми Марица”.