Сред красотите на Вила Армира бе представена „Галерията на колела”, която е и причината за самия фестивал, който се проведе вчера. Гостите на фестивала имаха възможността да разгледат изложбата от картини и фотографии, представящи районите на Община Ивайловград и кметство Чамлъджа. Осем художника и шест фотографи от България и Турция представиха картини и фотографии на културно-исторически забележителности, природа,лица и емоции от двете страни на границата. Събитието се организира в рамките на проект „Пътят на художника”, който се реализира в рамките на програмата за Трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020 г.
Фестивалът бе открит от Кмета на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова, която в своето обръщение изрази щастието си от това, че Ивайловрад е домакин на този културен фестивал. Специално за събитието от Турция пристигнаха заместник-кметът на град Кешан г-н Чингисхан Актан и ръководителят на Областната дирекция за култура и туризъм в Одрин. Заместник – областният управител на Хасково г-жа Стефка Здравкова също уважи събитието, като пожела успех на създалото се приятелство между България и Турция, в лицето на Ивайловград и Чамлъджа.
Изключително богат откъм културни събития бе и самият фестивал. Рекреанаторския клуб „Cohors II Lucensium“, ръководен от историци от Регионалния музей в Ямбол ни представиха възстановка на гладиаторски битки, и на сцени от живота на римските воини. Във фестивала взеха участие и самодейни състави от Община Ивайловград.
Антония Кетенева в дует с младия кавалджия Дамян Йорданов дадоха старт на програмата. Тракийски хор „Яни Попов”, женските групи за автентичен фолклор от с. Свирачи и от кв. Лъджа в Ивайловград, танцов ансамбъл „Карамфилчето”. Кулминацията настъпи когато родният ни музикален талант – Петя Манева в дует със Стиляна-Роса Матева представиха съчетания на фолклорни песни, с парчета от популярната световна сцена. На фона на случващите се събития, местни творци и занаятчии показаха своя талант и имаха възможността да представят своите уникални произведения, като за най-малките бе открита и специална арт-работилничка, където младите таланти изявиха таланта си. Техните рисунки бяха поставени редом до прекрасните картини и фотографии от „Галерията на колела”.
Гвоздеят в програмата бе участието на идола на няколко поколения Милена Славова – Кралицата на рока. Тя и нейният бенд успяха да върнат всички гости на концерта в златните години на българския рок. Легендата с цветните коси дори скъси дистанцията между сцената и публиката, и самата тя слезе при всички нейни почитатели, за да пеят и се забавляват заедно!