Ивайловград е част от проект за топ 12 винено-кулинарни дестинации на България!

Министърът на туризма  Николина Ангелкова представят проект за 12 винено-кулинарни дестинации с името „Сподели България” пред туристическия и земеделския бранш.

При разработване на проекта са избрани 12-те дестинации, като една от тях е Ивайловград. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Министър Ангелкова коментира още, че е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите.

Следващият етап на проекта ще е обсъждането на дестинациите с бранша.

Тя допълни още, че се предвижда окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018. След това те ще бъдат дигитализирани и качени на сайта на ведомството. „Имаме идея в бъдеще да бъдат включени и в платформата „Аз обичам България“ (I love Bulgaria), която беше създадена миналата година и рекламира 100 национални туристически обекта”, заяви министърът.

Концепция е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се набляга на местната храна и на регионалните обичаи.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите коментира, че България има уникални вина, които така ще стигнат до повече потребители, включително чужденци.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ КЪМ ПРОЕКТА:

http://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/spodeli_bulgaria.pdf