Днес православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги се празнува предпоследната събота преди Великден.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

И тази година Лазаровден бе отбелязан подобаващо в Община Ивайловград. От ранни зори слънчевите момичета с алени устни започнаха да поздравяват стопани и стопанки с весели песни. Тази година радостта за ивайловградчани беше двойна. Те бяха поздравени от две групи. Лазарска група с ръководител Лиляна Шопова към НЧ „Пробуда – 1914” клон Лъджа , и лазарска група с рък. Маринка Георгиева от кръжок „Обичаи и традиции“ по проект „Образователна интеграция на ученици от община Ивайловград“ на ОПНОИР към НЧ „Пробуда – 1914“.

Лазарките започнаха своите обиколки от къщата на кмета на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова. Младите лазарки, закичени със свежи цветя и пременени с носии, пяха, танцуваха и наричаха за здраве и благоденствие.

Посетени бяха всички домове в кв. Лъджа, а много институции, домове на граждани и обществени места, посрещнаха гости лазарки в Ивайловград.

Отец Здравослав Проданов благослови момичетата, които специално дойдоха да огласят с гласовете си църквата. Те бяха запознати с историята на празника и научиха повече за Лазар от Витания и Посвещението на Лазар.