За 23-та поредна година се проведе Национален младежки тракийски събор „Илиева нива“ 2020 – „Ден на тракийското дете”, организиран от Община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества в България.

Всяка година Илиева нива ни събира за поклон и вричане. Всяка година заставаме с мъка и болка в сърцето пред величествения мемориален комплекс, вглеждаме се във всяко дърво и камък на този красив български край, погълнал детските сълзи и писъците на майките от ужаса.

За да се поклонят пред земята, попила яркочервената детска майчина кръв, пред земята, свидетелка на майчиното страдание, днес на мемориалния комплекс присъстваха Кметът на община Ивайловград – г-жа Диана Овчарова, Председателят на Общински съвет – Ивайловград – г-н Калин Митрев, Председателят на съюза на Тракийските дружества в България – г-н Красимир Премянов, Заместник областен управител на област Хасково – г-н Митко Петров от името на д-р Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково, Народният представител д-р Георги Йорданов, членове на централното ръководство на тракийските дружества в България, Върховният комитет на тракийските дружества в страната, член-кореспондент проф. инж. Георги Михов – член на Върховния комитет, представители на Тракийски дружества и тракийци, наследници на бежанците, представители на местни институции и граждани.

Възпоменателната церемония започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Георги и продължи със паметни слова от официалните гости на събитието.

„В ден като днешния си припомняме онези жестоки пожари през трагичната 1913 година. Изпепелените храмове, къщи и цели села, деца и майки, но и тези пожари, които не успяха да изпепелят вярата в душите ни. Миналото тук е било размирно и кърваво, но майчиният завет за бъдещето е да живеем в мир, разбирателство и взаимопомощ” – каза в словото си кметът на община Ивайловград – г-жа Диана Овчарова.

„След такива исторически трагедии, свързани с предците ни, и в чисто човешки план, е нужно да сме научили урока си по човечност и да се стараем никога повече да не допускаме подобни събития да почернят съдбата ни. Да помним историята си, да пазим паметта на убитите и да живеем така, че да съхраним мира! Поклон пред жертвите, вечна им памет!” – каза Заместник областен управител на област Хасково – г-н Митко Петров от името на д-р Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково.

Преклонението завърши с поднасяне на венци и цветя от всички присъстващи на събитието.