Затворената граница с Гърция се отразява на Ивайловград негативно, това каза Диана Овчарова, кмет на Ивайловград по повод едностранното затваряне от гръцка страна на ГКПП Ивайловград – Кипринос, във връзка с опасенията от епидемията с Ковид-19.

„Някак се върнахме назад във времето и започнахме да си припомняме онези времена на „Желязната завеса”. Точно така се чувстваме в момента, както преди години.Естествено, че затварянето на границата е много неприятно. Има много щети и за двете страни на живеещите до границата. Ще си позволя да направя една такава груба аритметиката, защото знам, че една голяма част от местното население работи на територията на гръцката община, в различни земеделски ферми”.

Кметът на Ивайловград поясни, че в общината се знае какви, изработени в Гърция суми допълват бюджета на тукашните хора, а за някои са и единствени.

„Знам, че повече от 200 000 лева пристигаха като средства и влизаха в домовете на ивайловградчани, които работеха в Гърция и всяка вечер се прибираха в домовете си. В момента това не се случва, тоест – това е един много сериозен проблем за хората, които нямат такава възможност и няма как да си осигурят средства за препитание”.

От друга страна се чувства осезаемо и липсата на гръцки граждани, които прескачат до ивайловградския пазар на шопинг за хубави и евтини стоки от тукашните производители, но и заради атрактивните местни заведения, хотели, красиви гори и води, археологически забележителности с национално значение, и не на последно място – до ивайловграските бензиностанции за бензин на по-ниски цени. „Наистина, чувстваме липсата на гръцките посетители в ресторанти, хотели, магазини, бензиностанции, дори и на пазара, който седмично се провежда и също отчита своя минус”, добавя Диана Овчарова. На ивайловградчани също липсва и връзката с големите градски центрове наблизо в Турция и Гърция. Близкият плаж на Бяло море тази година също се отлага.

„Бяхме свикнали да отскочим, за да си направим разходка до Одрин, или да отидем до Александруполис. Тази година е невъзможно да отидем на море на Александруполис. Невъзможно е да отидем да разтоварим, както в Одрин, така и в съседните гръцки общини. Много често вечерно време излизахме до там, за да седнем и да вечеряме със семействата си в ресторант, и това вече го няма”.

Затова е тази асоциация с „Желязната завеса”, казва кметът на Ивайловград и добавя, че все по-често започва да се чува в разговорите на ивайловградчани този позабравен термин от преди 30 години. „Огромни икономически проблеми създава и за двете страни тази затворена граница”, убедена е упеавляващата местната общинска власт.

Има и още едно затруднение за хората от района – това са комуникациите и със самата България, поради конфигурацията на граничната линия, която прави голям завой и прекъсва пътя за другите части на областта. „Затруднено е и пътуването ни, защото не е тайна, че една голяма част от ивайловградчани минаваха през Гърция, за да може по-лесно да стъпят в България. Сега отново сме принудени, след затварянето на града към границата, да преминаваме през обходния път, който всъщност е единствената ни връзка с България – през Света Марина – Любимец”.

За сега не е известно докога ще продължи принудителното затваряне на границата. „Така че – трудностите са и за нас, и за гръцката страна, и икономическите щети не са малко. Всички се надяваме и очакваме да се стабилизират нещата, защото вирусът едва ли ще изчезне. По-скоро очакванията са, че с напредването на есента и идването на зимния сезон, ще станат по-тежки нещата. Така че е добре да се помисли за развръзка, но това вече е предмет на разговори на друго ниво”, добави в заключение кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Автор: Дарина ДЕЕНИЧИНА