Съгласно Заповед на Министъра на здравеопазването, считано от днес, 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че:
 
 
100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.
 
За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

 
  • Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
 
  • Културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
 
  • На спортни състезания с публика;
 
  • Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
 
  • Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
 
 
  • Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на Чл.124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.
 

Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение.

Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

С ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ЗАПОВЕДТА, МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ НА СЛЕДНИЯ ЛИНК – ЗАПОВЕД – РД-01-712/19.08.2021 г.