Кметът на Ивайловград Диана Овчарова получи наградата „Кмет на гражданите – 2018“ за малка община в завършилия преди дни конкурс „Кмет на годината – 2018“. Надпреварата се организира от Портала на българските общини Kmeta.bg.

 -Госпожо Овчарова, честита Ви награда. Кое от Вашата дейност смятате, че беше оценено, за да получите наградата „Кмет на гражданите“? Тя излъчва след онлайн гласуване.

-Наградата „Кмет на гражданите“ е най-голямото признание, което един кмет може да получили, защото това е доверието на гражданите.  Доверието не се печели лесно. Да бъдеш кмет означава да усещаш пулса на хората, които са до теб, които са заедно с теб във всеки един миг – и хубав, и труден. Благодаря на всички жители на общината, които са видели и оценили всичко, което общината прави в лицето на кмета и на ръководството. Ние работим последователно, отговорно, целенасочено, стъпка по стъпка да променяме не една конкретна област, а всяка една област от живота – образование, социални дейности. Хората усетиха грижата, която проявяваме към тях: санираните сгради, реконструираните улици, осигуряване на топла храна, грижата към ин витро процедурите и т.н. За изминалата година в общината, която има бюджет от около 6 милиона лева, осигурихме още 12 милиона лева от спечелени европейски проекти и програми. Това променя реално облика на общината и хората виждат промяната, поради което те ни подкрепиха. Само една дума мога им кажа: „Благодаря!“ Благодаря за разбирането, за усещането, че сме заедно, че сме един отбор и работим за доброто на нашия Ивайловград.

-Това не е първата награда от конкурса „Кмет на годината“, която получавате?

-Първата награда, която получихме през 2015 година, беше свързана с туризма за „Ивайловград – културна дестинация на България“. През 2017 година Kmeta.bg връчи наградата Кмет на годината на община Ивайловград в категория „Малки общини“. През изминалата 2017 наградата ни бе за иновации в образованието. А сега получихме наградата на гражданите.

-Вие сте получили почти всички възможни награди…. Накъде смятате да насочите усилията си занапред?

-Това, към което в момента сме насочили усилията си, е свързано с решаването на един много сериозен проблем, който през годините не е реализиран, не е довършен. Това е проблемът с водопреносната мрежа на Ивайловград. Водопроводите и канализацията са строени преди повече от 70 години. Оттогава няма основна реконструкция на хранителните магистрални водопроводи. Подменяме седем основни хранителни водопровода, плюс водопроводите в посока квартал „Лъджа“ и основния хранителен водопровод на село Свирачи. Направени са проектите, реконструирани са по-голямата част от водопроводите, в момента работим за осигуряване на средства за асфалтиране.

Източник: novjivot.info