Началото на септември остави най-красивите и вкусни спомени от Десетото юбилейно издание на Фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ – два фестивални дни сред природата на местност „Дупката“.
Автентичните храни и занаяти, представени по време на фестивала, напомниха на всички, че традициите ни не са просто забравени истории, а живо наследство, което трябва да се уважава и поддържа. Изработката на кукерски маски, приготвянето на лютеница, направата на сапун и много други умения, бяха вдъхновяващи демонстрации на стари занаяти, които се предават от поколение на поколение, а целта на фестивала е точно това – да запазим традициите живи.
Тази година, големият победител в кулинарната фиеста, за цялостно представяне, се избра от посетителите на фестивала. След дълго гласуване, публиката избра село Планинец, които освен с оригинална декорация на щанда, впечатлиха с баклава по 100 годишна рецепта, кафе върху пясък и още много кулинарни изкушения.
Наградите не спират дотук. Жури в състав оцени и останалите гозби и занаяти:
Най-добро тестено изделие – село Свирачи, за техния традиционен зелник под връшник;
Награда за Био продукт – „Тинтява Експлорейшън“, за производство на мед;
Демонстрация на ястие – Държавно горско стопанство – Ивайловград, за приготвено от тях чеверме;
Демонстрация на обичай – село Гугутка, за представяне на обичая „Седянка“;
Демонстрация на занаят – Лъджа, за представяне на процеса за създаване на кукерски костюм;
Най-автентично ястие – „Пенсионерски клуб “Малоазийска зора“ – Бургас
Модерен прочит на автентична храна – Ядкови масла „Пиел“
Сладко изкушение – село Планинец, за приготвена баклава по 100 годишна рецепта;
От бабината изба – Теменужка Матева, за работилничка за бонбони с трахана;
Сърцето на сцената – Тракийски хор „Яни Попов“, които изпълват всяка една сцена със заряд и енергия.
Специални награди получиха още Миг Любимец-Ивайловград за благотворителност, Дом за стари хора-Ивайловград за събирателска дейност, Детска градина – Ивайловград за детско кулинарно творчесто, село Белополяне за автентично ястие, село Доситеево за презентация на автентични карталачета и село Ламбух за разботилца за витаминено творчество.
Специална грамота получи и Стайка Манолчина, за създаване на емблематичния символ на фестивала – житен клас.
Гостите от Франция и Турция, които правят този фестивал толкова интересен и международен, получиха званието „Посланик на традициите“.
Наградата получи също село Куртово Конаре.
Награди „Най-дългогодишен участник“ спечелиха Лъджа, село Свирачи и село Плевун.
Награди „Партньор на фестивала“, получиха хората, които са дясната ръка на „Кулинарното наследство на Тракия“. Това са г-н Емил Върбанов и г-жа Камелия Чолакова – дългогодишни партньори, които подкрепят фестивала още от първото си издание.
Г-жа Десислава Димитрова – Основател на Slow Food в България, които за първа година вземат участие във фестивала. Г-н Георги Събев / Georgi Sabev – Съветник по земеделие, рибарство и международна търговия в Европейския парламент.
Приз “Партньор на фестивала” взе още г-жа Богдана Богданова – Директор на Общински Исторически Музей Ивайловград.
Празничните дни завършиха с участието на фолклорната певица Надя Казакова и група “Акага”.
Ние, екипът на организаторите на фестивала – Община Ивайловград, НЧ “Пробуда 1914“ Ивайловград, Общински исторически музей – Ивайловград и Slow food, използваме повода да благодарим на всички Вас – участниците и посетителите на фестивала, които се доверихте на всяка една нова идея и станахте част от нас. С нетърпение очакваме да се видим отново в следващото издание, за да продължим да споделяме заедно „Кулинарното наследство на Тракия“.

Фотогалерия: Снимки